Caledonia til Oban til Crinan Canal

Corpach til Oban

 

I øvrigt – så regnet det.

 

Ja, jeg kunne jo lige så god få det sagt med det samme – så er det overstået.  Det har nu regnet i næsten 2 uger med lige en dag med opholdsvejr i Inverness. Imponerende. Vi er ved at nå den mening at der er mere vand oven på dækket pga regn end der er under kølen.

DSCF1243 - Kopi - Kopi
Disse flotte hvid fyr findes overalt – hvor er de bare smukke

Nå – men vi skal jo videre til Oban og whiskey.  Nu er vi jo ikke i østersøen mere så her er der både tidevande (op til 6 meter) og minsandten om der ikke også er tidevandsstrømme. Endda rigtige kratige tidevandsstrømme.

Derfor køber man en Reeds Nautical Atlas før man tager hjemmefra.  Så har man alle de nødvendige oplysninger til at regne sig frem til hvornår der er tidevandsstrømme og hvor hurtige de er osv.

Både Vinni og jeg har lært hvordan man gør det da vi tog vores yachtskipper 1 – men det er noget andet når det er virkelighed og meget afhænger af at få det regnet rigtigt ud.

I øvrigt – så regnet det

Bortset fra regn, forløb vores sejlads til Oban godt, og sidst på eftermiddagen kunne vi lægge til ved broen i Oban Marina, lige overfor byen.

DSCF1254 - Kopi (2)
Min slags skilte – næsten 250 år gammel

I øvrigt – så regnet det.

Vi spiste lidt ris og henkøgt kød, delte en flaske vin og som enhver god langturssejler gik til køjs relativ tidligt.

Næste morgen var vi oppe og tog den lille færge over til byen for at spise frokost og tage på distillery. De havde først plads til os kl 16 så i mellem tiden klatret vi til byens store tårn, som faktisk ikke er et tårn.  Den blev bygget af en rigmand sidst i 1800 årstallet for at holde byens murer beskæftiget om vinteren. En slags ”public service work”.  Den blev aldrig færdigt men står der endnu.

DSCF1262 - Kopi
Udsigt fra tårnet

I øvrigt – så regnet det.

Endeligt blev klokken 16 og vi fik en tur gennem distilleriet, samt de obligatoriske smagsprøver (ak ja – livet er hårdt for langturssejlere). Vi købte en flaske, fik et par gratis glas gravet med Oban logo osv og så færgen hjem til Capri.

DSCF1257
Derovre ligger Capri

Vi skulle jo tidligt op da vi skulle frem til Crinan Canal, en lille skotsk kanal som alle fortæller os vi simpelthen bare SKAL besejle.

Tidlig oppe og afsted da vi meget gerne skulle ramme ”slack water”, dvs. lige der hvor tidevandet skifter i en lille snævring ikke så lang fra kanalens indgang. Så afsted med os.

I øvrigt – så regnet det.

DSCF1247 - Kopi - Kopi
Jeg slapper af i mit strandtøj og nyder det gode vejr iøvrigt – så regnet det

Det er nu sådan at i Skotland er der mange snævringer da det hele er jo en stor skærgaard. Vi havde godt set på kortet at der var især en på vejen derned der kunne volde os nogle problemer med op til 5 knobs modstrøm, men vi havde regnet på det og det så ud som om vi ville ramme det stykke da der ”kun” var 2 knob.

I øvrigt – så regnet det.

Ha, ha, ha, – vi kom frem hurtigere end planlagt og ramte lige da tidevandsstrømmene var på deres højeste – 4,5-5 knob lige i fjæset og da sejlrenden blev mere og mere snævert, begyndte der at danne hvirvler så nu kom strømmen pludseligt først fra den ene side og så den anden, uden varsel. Sejlrenden blev til sidst meget snævert og vi skulle kante os rundt mellem sten og små ører.

I øvrigt – så regnet det.

Det gik, men på et tidspunkt havde vi motoren kørende med fuld skrue. Fart gennem vandet var lidt over 7 knob – fart over grund 2,3 knob!  Altså næste 5 knob imod os.

I øvrigt – så regnet det.

Godt igennem det, satte vi kurs mod Crinan kanalens sealock og en aften inde bag locken og ingen tidevand. Vi ramte det rigtigt snævert stykke lige som vi ønsket – ved slack tide – altså ingen tidevandsstrømme. Der er nogle steder heroppe hvor der på kortet stå at tidevandsstrømmene er op til 9 knob. ”Dangerous tidal streams – small boats should exercise caution”  ja så er det sagt.

Crinan Canal bassin var bare omkring så hyggeligt som noget kunne blive. Vi spiste på deres Seafood Bar, hvor muslingerne var gode men desværre ikke helt så gode som dem vi fik i Inverness.

DSCF1274
Crinan Bassin – kan det blive smukkere?
DSCF1275
Mere Crinan Bassin
DSCF1271
Regnen holdt pause i et par minutter og straks var Vinni på dæk for at nyde det

I øvrigt – så regnet det.

One thought on “Caledonia til Oban til Crinan Canal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s