Inverness!

Inverness

Inverness i regnvejr. Hvad kunne være bedre? Måske at stå under en koldt bruser. Eller en endnu koldere bruser (dette ER Skotland). Vi er nået hertil efter 18 timers sejlads.

I går morges lagde vi ud fra Petershead og Vinni fik sin første rigtige smag af oceansejlads. Allerede ved havnehullet var bølgerne store, større, og størst. Vejrudsigten havde sagt 2- 21/2 meter men disse var større. Jeg tror nogle af dem var 3 meter men Vinni sagde

BULLSHIT!!!! De er mindst 4 meter.

Og hvem er jeg til at modsige det? Store var de og Capri stillet sig op for en rigtig gang tæsk hvilken hun også fik. Vi ramte et par bølger og de rev vores nye teak af vores bowsprit – farvel kr. 1100.

Vi tog imod vores tæsk som gode sømænd men begge følte vi en snert at søsyge. Vinni havde taget en søsygetablet inden vi sejlet men alligevel. Jeg har ikke tendens til at blive søsyg, men selv jeg kunne mærke tegnene de første par timer indtil jeg fik mine ”sø-ben”.

Ingen tudefjæs her – vi knoklet derudaf for at nå Inverness. Vi tog afsted i dag da vejrudsigten fortalte at det ville blive en eneste dag i den næste uge hvor det var bare nogenlunde fornuftigt at sejle. Så bid tænderne sammen og lær at nyde det (ha,ha,ha)

Det blev aften og jeg gik ned for at få et par timers søvn mens Vinni havde vagten. Nu fandt vi ud af at vores AIS ikke virkede, så vi sejlet med kun vores øjne og vores radar. Senere, da vagten skiftet igen gik det op for os at vores lanterne på mastetoppen heller ikke virket (Jubiiii! Sejl ud i Nordsøen og find ud af hvad der ikke virker på din båd). De gode nyheder er at vejret er begyndt at arte sig men vi har stadig 2 meter høje bølger.

Et par delfiner kom forbi omkring kl 22:00 for at sige ”god nat” og god vagt. Vinni tog hundevagten og vækket mig (alt, alt for tidligt – jeg drømte om sydhavsøerne og piger i basskørter og varme og, og, og) så jeg kunne tage morgenvagten. Hun gik til køjs og til min store overraskelse vendte vejret og det blev en pragt af en morgenstund. Bølgerne blev mindre og Capri suste afsted. Til sidst kom vi ind i Inverness fjord og nu blev navigation en udfordring. Sejlrenden blev snævert med mange vrid og drej, masser af rev og bare for lidt underholdning, tonsvis af sæler, definer og endda en søløve eller to. Vinni sov som en engel mens jeg styret Capri ind af fjorden gennem morgen diset og de skybelagte bjerge der ligger på begge sider.

DSCF1118
Delfiner sprænger rundt ved fyret

Vinni vågnede da vi nærmet os Inverness og Clachnaharry Sea Lock, starten på Caledonia Canal.

Livet går langsomt her i Skotland. Indgang til kanalen er ikke åbenlyst, og ved siden af denne 200 år gamle sluse ligger et lille hvidt stenhus. The Lockkeepers Cottage. Lockkeeperen har heller ikke travlt. Han fik os in og bundet op og så kunne jeg følge ham ind på hans kontor hvor han brugte 15-20 minutter på at instruere mig i hvordan kanalen fungeret og lidt om alt muligt andet.

DSCF1123

Vi kom så gennem yderligere en sluse og en svingbro og nu er vi i Caledonia Kanalen!!!!! Så kom Inverness Marina (gud ske lov). Både Vinni og jeg er trætte ad helvede til. Vinni hejsede mig op i masten så jeg kunne reparere et par småting og så fald vi om i seng for en lang lur.

Nu skal vi til Clachnaharry Inn for aftensmad of hjem og tidligt i seng (nej – ingen sex, det er vi for trætte til).

Nåh – ingen hvile for de onde som man siger. Vi vandret ned langs kanalen til Clachnaharry Inn (fantastisk navn for en kro – hva’?) bare for at få at vide at de var fyldt. Ok – så en taxi til The Castle Tavern (Inverness, som enhver god Skotsk by har naturligvis et slot). Taxien smed os ved fordøren og det var en ægte Skotsk pub fyldt med gode folk der drak øl og så fodbold i fjernsynet mens de diskuteret spillet. Vi fik øl og muslinger og de var de bedste muslinger Vinni og jeg har fået i meget, meget lang tid.

Taxi hjem til Capri og sengen var dejlige blød og indbydende.

Næste morgen kunne vi så gå i gang med at reparere alt muligt. Jeg brugte det meste af 3 dage på at prøve på at få vores kortbølge radio til at vise vores position men var til sidst nød til at opgive da jeg nået enden på min teknisk kunnen og på mine instrumenters måle evner. Det bliver nødt til at vente til vi finder en elektroteknikker (Dublin?)

I øvrigt – så regnet det.

Da vi sejlet ind i Inverness lagde jeg mærke til var en snedker virksomhed lige ved kanalen, så den ene morgen gik jeg derned for at se om de kunne lave noget nyt træ til vores bowsprit. De var nogle meget flinke fyre og fortalte at mens de ikke havde noget teak på lager, så havde de Ikoro, som er den fattige mands teak. De gik i gang og næste morgen havde de lavet de 9 stave vi havde brig for. Denne gang 30mm tyk i stedet for de 10 mm teak vi havde. Alt sammen for den fordelagtige pris af kun kr.950 inklusiv arbejdsløn.

Det er årets bedst deal så jeg betalte med et smil, slæbte træet hjem til Capri og gik straks i gang med at montere.

DSCF1128
så nemt som 1….
DSCF1127
2…
DSCF1132
3!!!

Efter 4 timer – og så var det færdigt!

I øvrigt – så regnet det.

Vi tilbragte de næste par dage med at reparere småting, få skrevet lidt, forsøgt at finde en god internet forbindelse (ingen held der). Vores venner er begyndt at skrive til os og spørge ”Hvad sker der? Hvorfor skriver i ikke på jeres hjemmeside? I har jo for fanden ikke noget andet at lave! – HA,HA,HA,HA – vi har ikke andet at lave?  Faktisk har vi ikke tid til at skrive.  En stående vittighed blandt langtursejlere er at det at sejle langtur betyder at du får lov til at reparere din båd i eksotiske omgivelser. Det er rigtigt. Vinni siger at hver gang hun kigger sig om er Capri omdannet til et værksted. (og jeg prøver faktisk at være meget ordentligt så det hele ikke bare flyder).

En anden vittighed blandt langturssejlere er:  Hvad lavet du i går?  Og svaret – det ved jeg ikke, men det tog mig hele dagen at gøre det.

 

Endeligt kom den store dag og vi tog vores fortøjninger og begyndte vores opstigning gennem Muirtown locks – 4 sluser som også kaldes Scotlands Stairway to Heaven.

DSCF1126
Muirtown Locks- Scotsk Staircase to Heaven!

Vi standset ved toppen af Muirtown Locks for natten og hvad lagde til ved siden af os?  En båd med 4 Norske Jenter der var på vej hjem fra en Atlantisk rundtur. De var taget over med ARC+ sidste år (hvor de havde mødt Lise og Lars nogle sejler venner vi har fra Middelfart). Det var 4 ægte Norske Skjoldmøer. Blonde og store – ikke tykke men brede skuldre og lange meget muskuløse ben og arme. De var nu på vej hjemad men skulle lige rundt om Orkney, Shetlands samt Færøerne på vejen

 

Respekt.

Lige ved siden af locken lå også noget så ægte Skotsk som en Kiltmager.

DSCF1134
Det kan dårligt blive mere skotsk – vel?

Jeg købte ikke en men vi så faktisk en del her i byen der gik i kilt. Det er tilsyneladende almindelige dress heroppe. Vinni blev ved med at undre sig om det havde noget på inde under –  hvad er det med kvinder og kilt?  De undre sig altid over om de har undertøj inde under.  Hvorfor det? Kvinder bærere da normalt undertøj når de går i nederdel – gør de ikke? Hvorfor skulle det være anderledes med mænd?

DSCF1138
De går faktisk rundt i kilt i dagligdagen Tror i han har undertøj inde under?

Næste morgen sejlet Nordmændene ned af locken og videre ud i Nordsøen og vi tog vores fortøjninger og sejlet afsted til vores skæbne og måske et møde med Nessie. Vi havde vores kamera parat (trods alt skal der være en eller anden som tager det første ægte billedet af Nessie og det kunne lige så godt være os – så blev vi rige, berømte og ville have råd til en større båd).

One thought on “Inverness!

  1. Hej igen. Også stor respekt til dig, Carsten. Du har en rigtigdejlig og interessant måde at skrive på, ja, netop så man glæder sig til næste afsnit. Jeg finder det rigtig dejligt, at du nævner de geografiske steder i kommer forbi, så er det jo en enkelt sag at følge jeres rute.
    Tak for det…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s