10 – nej 20 – neej – 30 –neeej – 35 meter høje bølger – JA!!!!! Porto til Lissabon

 

Der fik jeg jeres opmærksomhed – hva’? Mere om det lidt senere. Først al det kedelige. Vi forlod Leixoes tidligt (kl 6:00) – i tæt tåge naturligvis – dette er jo Vinni og Carsten der sejler, glad for at komme på vandet og da vi var et par sømil ude tændte jeg for vores watermaker og den gik i gang med at fylde vores næsten tomme tanke. Vores watermaker er fantastisk. Den tøffler bare afsted og laver 30 liter i timen. 7 timer senere, flushede jeg den da den havde lavet lidt over 200 liter vand.

I mellemtiden var tågen blevet tættere og tættere(hvis der var muligt – suk, suk og flere suk). Jeg ved ikke hvad det er, men hele tiden vi har sejlet langs den Spanske og Portugisiske kyst har det været i tæt tåge. Vinni har regnet ud at vi har sejlet i tåge hernede cirka 80% af tiden.

Var der nogen som sagde solskins Spanien? Blive solbrun i Portugal?

Der da ingen vind var, sejlede vi ned langs kysten for  motor, med radaren kørende på fuld hammer og et skarp udkig for fiskebøjer.

Men kig lige på disse billeder af båden, Zigzago, en Portugisisk sejlbåd. Disse billeder er det bedste argument jeg kan finde for at installere AIS. For dem som ikke ved det, så er AIS en lille radio sender der sender og modtager din position, fart, kurs og andre gode informationer. Den koster omkring kr.3500 og hvis du har en kortplotter, så kan du se alle dem som har en sådan sender. Alle skibe over 300 tons skal, ved lov, have en, men det er frivilligt for lystsejlere. Zigzago havde ikke en og han blev sejlet ned af et fragtskib i tågen. Og ikke bare sejlet ned – han blev sejlet over. Han kan prise sig lykkelige at Zigzago er en aluminumsbåd – den overlevet, og efter sigende gjorde besætningen også.

dscf1522
Zigzago bagfra
dscf1524
Zigzago fra siden

Capri har AIS og vi er meget, meget lykkelige for det – især i denne tåge.

Tilbage til vores historie (du troede jeg havde glemt det – hva’). Vi sejlede ned langs kysten og snart kom der vind, så vi satte sejl og det hele gled bare derudad. Tåger forblev ved os, vinden til trods (ja, jeg ved det godt – tåge og vind samtidigt?) da pludseligt faldt Capri’s hastighed fra 5-6 knob til 1-2 knob. Og så mindre.

Shit! Shit! Og mere shit!

Vi var i store problemer. En fiskebøje havde sat sig fast rundt om vores køl. Derfor HADER Vinni og fisker og deres bøjer. Der er så mange af dem langs kysten her, at uanset hvor meget du holder udkig, se du ikke dem alle sammen.

OK –  så må vi prøve at komme fri. Hvis vi ikke kan sejle os fri, bliver vi nødt til at sende en dykker ned (gæt hvem dykkeren bliver?), med en kniv eller en nedstryger for at skære netter over. Hvilken jo ikke er helt så nemt så det lyder – især når der er 2 meter høje bølger. Capri ville jo hoppe og ned i bølgerne og dykkeren ville være nød til at bære en hjelm, så han (mig) ikke bliver slået bevidstløs. Så tanken om at skulle overbords var ikke lige lokkende – dog var det i dagslys – havde det været om natten havde det været forfærdeligt.

I sådan situationer er det bedst at prøve bakgear, så fuld skrue i bak på Capri. Nu er vi ved at bakke med fuld skrue op mod 2 meter høje bølger og det betyder at bøgerne brækker hen over agterenden af båden, hvorved alt bliver vådt. Pludseligt siger det ”plop” og en fiskebøje hopper op af vandet lige ved siden af båden. Den havde viklet sig rundt om kølen og havde flere hundred meter net forbundet til den.

Nu var vi frie og vi kunne komme videre – i tåge naturligvis. Vejret klaret lidt op i løbet af eftermiddagen, men det forblev tæt dis i et par timer og så kom tåge igen.

dscf1528
Dette var opklaring

Jeg læste lidt om Nazere havn i Reeds og det hele så ganske ligetil ud. Der er et fyr på spidsen af klippen, og havnen er inde i en bugt. Reeds siger dog at det er bedst at være mindst 2 sømil ude når man runder fyret.

Men Reeds siger ikke hvorfor.

Jeg kiggede på kortet og der er intet usædvanligt – der er masser af vand – faktisk er der et par dybe kløfter hvor vandet et flere hundred meter dybt.

Klokken var 23 da vi anduvede fyret, og vi gav det de anbefalet 2 sømils afstand, selv om vi slet ikke kunne forstå hvorfor. Anduvningen var lige ud af landevejen, men tågen gjorde det vanskeligt at se noget som helst. Vi var helt henne ved havne mundingen før vi fik øje på den røde og grønne blinklampe. Men ind kom vi, fandt et sted at lægge til, drak en flaske vin og gik til køjs. Vi sov indtil kl 9 næste morgen (hvilken er meget usædvanligt for Vinni og mig).

 

Ok, Ok din klods – hvad er det nu med det 35 meter høje bølger som du lokkede med i starten?

Nu er det sådan at Portugal har nogle af verdens højeste bølger og de kan blive op til 35 meter høje. Og hvor i Portugal tror i de 35 meter høje bølger findes?  Jada – lige her ved Nazere. Det er grunden til Reeds siger at man skal sejle 2 sømil ude fra land ved fyret. Det er lige der de store bølger viser sig. Ikke hele tiden, der skal en storm til, men kombinationen af vandet bliver lavt samt de dybe kløfter jeg nævnte gør at vandet rejser sig. Så man kan sagtens sejle rundt i 2-3 meter bølger og pludseligt er de 10-12 meter.

Det får jo din opmærksomhed, hvis intet andet.

dscf1535
En 35 meter høj bølge der brækker

 

Her er en video af en 35 meter høj bølge ved fyret – og ja, det er en idiot der er ved at surfe ned af den.

Nazere var nu ikke meget – det er en typisk strandby, fyldt med restauranter og forretninger der sælger alle de ting som strandgæster søger. Vi mangler intet, men vi blev et par dage for at hvile i håbet om at tåge ville fortrække sig. Det gjorde den ikke. Vi bunkere diesel og næste morgen stævnede vi ud. Altså lige ud i tågen naturligvis. Vi kunne intet se. Men seje som vi er, fortsatte vi derudad, direkte til vores skæbne.

Direkte til vores skæbne?????  Hvad mener du med det – spørger i?

Ja, ja, kære læser, Jeg skrev direkte imod vores skæbne og jeg mente hver et ord. Et par timer efter vi forlod Nazere, blev Capri grebet ved røven og standsede. Yderligere et forbandet fiskenet som vi ikke havde set i tågen. Shit. Og igen SHIT!  Nåh, Capri i bakgear og fuld gas. Intet.  Prøv igen. Stadig intet. En tredje gang – stadig intet. Vi hang uhjælpeligt fast.  Shit, shit, shit!!! Vi måtte se i øjne at en af os (gæt hvem) skulle ned og skære hende fri.

Are we having fun yet?

Damned right we’re having fun!

Så jeg flåede min skjorte af og derved viste min 6-pack af abdominal muskler frem, flexede mine pectoral muskler lidt, og med en kniv mellem tændere, dykkede jeg ned under båden og skar flere meter reb af akselen og propelleren, svømmede op til overfladen, klatrede om bord og sagde, “vi er fri igen.” Vinni kastede sine arme rundt om min nakke og sagde ”aaaah du mandly mand – din tyr- din perfekte mand”. Hvorefter hun lagde sin kind blidt mod min rygertæppe og sagde sagte, ”min helt!” og sukkede blidt.

Eller rettere, det er hvad der ville have sket havde et været i en film med Sean Connery (som i øvrigt kan prise sig lykkelige over at han ligner mig så meget som han gør J). I virkeligheden, tog jeg en våddragt på og hoppede over siden for at se hvor galt det hele var.

Fuck.  Og mere Fuck. Tre gange mere FUCK, FUCK,  FUCK! Hele propellen og akslen var viklet ind in tovværk. Desuden var der en meget stram line der gik lodret ned gennem vandet til nettet. Fuck mig lige en gang til. Nåh, det var intet andet at gøre. Vi satte vores anker på 70 meter vand (og her kan jeg så grine af dem som grinte da vi monteret 100 meter kæde på Capri – nu kunne vi anker her på 70 meter vand). Så udsendte vi en Securitae melding over radio

Securitae, Securitae,Securitae, All stations, All stations, All stations, this is the sailing vessel Capri, Capri, Capri. We are caught in a fishing net at position XX degrees XX minutes North, XX degrees, XX minutes West. We have dropped anchor and are sending a diver down to cut ourselves free.  Securitae, Securitae, Securitae

– og fik respons med det samme fra den Portugisiske kystvagt.  Havde vi brug for assistance? Nej tak – vi forsøger selv. Derefter kom det Martime Politi på radioen. Hvor mange om bord? Var der nogen som var kommet til skade? Havde vi brug for assistance? Nej tak – vi er dykkere og vi forsøger først selv. Derefter en kommercielle dykker – havde vi brug for assistance? (NEJJ TAK _ penge, penge penge).

I mellemtiden, hentede jeg min BCD og min luft tank – dette var et stykke arbejde der kunne tage meget langt tid. Gjorde alt klart og sprang overboard igen. Denne gang bevæbnet med en kniv og et reb op til Vinni så hun kunne sende en boltsaks ned hvis det blev nødvendigt. Først skar jeg tovet der forbandt os til nettet – godt at se det forsvinde i dybet. Så gik jeg i gang med alt det tovværk der var viklet omkring akslen og propellen. Jeg havde taget en hjelm på, da Capri red op og ned i 1-2 meter høje bølger.  Hver gang den kom ned, fik jeg et gok på toppen af hoved. Jeg ved ikke hvor længe jeg var dernede. Vinni siger at i starten kunne hun se mine flippers, men så forsvandt de.  Hun overvejet at hive mig op (jeg havde et reb rundt om livet så jeg ikke drev bort med den halve knobs strøm der var), men hun blev ved med at se rebstumper komme til overfladen, så hun regnede med jeg stadig var dernede og arbejdede videre.

Til sidst fik jeg al tovet skåret fri, tjekket at propellen var ok og at akslen drejede frit og kunne så komme til overfladen og sige de berømte ord, ”vi er fri” (se en del af ovenstående historie var sand J). Vinni lagde godt nok også sine arme rundt om mig og sagde jeg var en helt – det der med mandly mand og tyr osv glemte hun vel i forbifarten. Det var lykkes mig at skære dybt i min lillefinger dernede og da jeg kom op sprøjtet det med blod over hele cockpittet. Nu har Vinni været sygeplejerske i et tidligere liv, så hun gik i gang med bandager og deslige. Ikke noget med sympati, naturligvis – sygeplejerske har ”no mercy”.

Are we having fun yet?

Damned right we’re having fun!

Men vi var frie og kunne sejle videre. Da vi begge var trætte (ikke mindst mig), lagde vi ind i Peniche en havn omkring 25 sømil længere sydpå. Ikke nogen havn man skriver hjem om, men vi fik da pizza og øl. Et par timer efter vi ankom, blev der banket på båden og der stod det Maritime Politi. Rutine tjek af papir osv.  Meget venlig betjent, som undskylde at han havde støvler på. Han ville godt have gået i boat shoes, men måtte ikke, da støvlerne var en del af uniformen.

Dan han kiggede på papirerne sagde han, ”Nåh, dette er den berømte Capri”.  Uuuuh, hvad mener du med det? Spurgte jeg.  ”Vi lyttede til jer på VHF’en. Godt i kom fri selv – det er der ikke mange der kan. De fleste er nødt til at få en dykker ud og så blive slæbt ind for et løft for at få tovet skåret væk.”

 

Nårja – ros fra en Maritim Politimand tager jeg altid gerne imod.

 

Næste morgen var stævnen sat mod Cascais, cirka 50 sømil sydpå. Tåge naturligvis (hvad ellers? Det er jo Vinni og Carsten der sejler.  Vinni var i sin Skotske Bikini), så de næste mange timer blev brugt på at holde udkig for fiskebøjer. Hen på eftermiddag kom vinden og Capri begyndte at samle fart. Så kom der mere vind og Capri begyndte at flyve. Så kom der rigtige meget vind, 33 knob, og Capri begyndte at surfe ned af bølgerne og plan. Så kom der endnu mere vind og nu var det næsten for meget sjovt da Capri fløj afsted med 8-8,5 knob, Et par gange var hun over 9 knob. Havet var helt oprørt og søsprøjtet kom fra alle retninger.

Are we having fun yet?

Damned right we are having fun!

Så rundede vi spidsen af landet og drejede ind I Lissabon bugten og pludseligt døde vinden, tågen forsvandt, sol skinnede fra en skyfri himmel, vi tændte motoren og lagde til i Cascais. Vi tog en velfortjent landebajer og en lur.

Nu venter vi på en pakke fra Danmark som kommer i overmorgen. Vi har arbejdet hårdt med tingene på vores ”græde mur” og der er ikke så meget tilbage på den. Så lørdag hedder det Madeira……………

One thought on “10 – nej 20 – neej – 30 –neeej – 35 meter høje bølger – JA!!!!! Porto til Lissabon

  1. Hej med jer.
    Dejligt at høre at I får ordnet alle udfordringer, men det er da gået op for os, at sådan en tur ikke er nogen søndagstur. Vi er stadig vilde med jeres måde at berette for os ikke-sejlere, hvilke udfordringer turen giver. MEN PAS NU PÅ JER SELV…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s