Hvordan downloader man en GRIB fil?

 

Når I læser vores blog eller ser vores videoer, hører is os tale om GRIB filer og at vi nedtager, eller downloader dem.  Det er sort snak for alle jer der ikke er langturssejlere og der var en der bad os om at lave en video om GRIB filer – hvad, hvor og hvordan.

En GRIB fil er en data fil man kan hente på nettet. Data filen indeholder rå vejrdata som man så kan fortolke og bruge til at lave sin egen vejrudsigt.

GRIB betyder (beklager det er på engelsk – men jeg ved ikke hvordan det oversættes til dansk):

 

GRIB (GRIdded Binary or General Regularly-distributed Information in Binary form

 

Med andre ord indeholder den binær oplysninger om vejret overlagt på en grid (grid, her betyder en kort over en del af verden).

 

GRIB filer kan indeholde mange forskellige former for data – det Vinni og jeg har mest brug for er vindstyrke og retning samt bølge højde og retning.  Med de to oplysninger kan vi forudse hvordan vejret of sejladsen vil blive de næste dage.  GRIB filer er som vejrudsigter fra DMI er – dvs. at de er pålideligt de første tre/fire dage men derefter bliver de hurtigt upålidelige.  De giver dog en generelt billedet af hvordan vejret vil udvikle sig de næste par uger frem, hvilken kan være ganske nyttignår man sejler passage.

Som eksempel kan nævnes vores venner, Edd og Judy der var på vej mod Alaska for nogle år siden og besluttet sig for at lægge sig underdrejet i nogle dage og lade et større stormsystem passere nord for dem.  Det har Vinni og jeg ikke haft brug for endnu – men vi har da ændrede kurs og sejlede lidt langsommere for at undgå dårligt vejr.

Vi henter GRIB filer hver anden dag – dog en gang imellem hver dag hvis der er uvejr der er ved at nærme sig. På vores sidste passage var vi jo på søen i 25 dage så de vejrudsigter vi hentede før vi forlod Honolulu gjaldt jo kun de første dage.

Der er mange steder man kan hente GRIB filer.  Når vi er ved land og har god internet, bruger vi som regel enten Predictwind (  https://www.predictwind.com/ ) eller Windy  ( https://www.windy.com/ )for at se vejret.  Begge er fremragende, men de kræver en rigtige god internet forbindelse.  Det har vi ikke når vi sejler – de filer vi nedtager skal helst ikke fylde mere end 15-20 kb (ja KB).

Der findes mange filtjenester, vi bruger Sailmail da det er også der vi har vores e-mail konto for når vi er til søs.  Vi kan ikke bruge vores almindelige Gmail da den bruger alt for meget kapacitet.  Sailmail er udmærket.

Som sagt så downloader vi hver anden dag og bruger så lidt tid på at fortolk den data vi får ned.  Jeg skal lige her nævne at hvis nogle af jer interessere jer for hvordan man laver vejrforudsigelser for det sydlige Stillehav, så har Vinni skrevet en fremragende blog der beskriver hvordan vejrsystemerne opfører sig i det sydlige Stillehav.  Det er nemlig næsten direkte modsat den måde de opfører sig i Nordatlanten.

Her er en link til hendes artikel på vores hjemmeside:  https://sycapri.com/2019/09/18/stillehavet-lever-ikke-altid-op-til-sit-navn/

Vi håber at i finder nedenstående video nyttigt – vi var nødt til at lære det hele selv – vi kunne ikke finde en video der fortalte os hvordan man gjorde.

One thought on “Hvordan downloader man en GRIB fil?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s